Woda mineralna powinna posiadać jak sama nazwa wskazuje minerały, ich zawartość w wodzie jest oczywiście śladowa, jednak nie można nie doceniać ich roli. Zarówno butelkowana woda mineralna, jak i woda z kranu mogą być źródłami magnezu.
Ten składnik odżywczy odgrywa istotną rolę w regulacji ciśnienia krwi, poziomu glukozy we krwi. Niektóre ujęcia wody zawierają więcej lub mniej magnezu niż inne. Ilość magnezu w wodzie może wynosić od 1 miligrama na litr (mg / l) do ponad 120 mg / l, w zależności od źródła. Niski poziom magnezu może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi, zastoinowej niewydolności serca i stanów, które powodują nieregularne bicie serca. Woda mineralna bogata w magnez może zatem pomóc obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Woda mineralna może zawierać duże ilości wapnia, magnezu i potasu, z których wszystkie pobudzają krążenie krwi. Wapń jest niezbędny do budowy i utrzymania mocnych kości. Reguluje również częstotliwość i rytm bicia serca oraz pomaga zwiększyć wytrzymałość kości. Po 20 roku życia utrata masy kostnej może zacząć przewyższać proces tworzenia kości, co może prowadzić do ich osłabienia. Regularne ćwiczenia i diety bogate w wapń mogą wzmacniać kości i zapobiegać ich utracie. Badania sugerują, że picie wody mineralnej może przynosić korzyści zdrowotne, ze względu na zawartość korzystnych dla naszego zdrowia minerałów.
W celu prawidłowego i wydajnego działania nerki potrzebują odpowiednich płynów, aby usunąć niechciane elementy z organizmu.
Woda działa jako medium do wypłukiwania toksyn z organizmu poprzez pot i mocz. Badania pokazują, że picie dużej ilości wody zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej, przewlekłej choroby nerek i kamieni nerkowych. Odpowiednie nawodnienie pomaga utrzymać nawilżoną skórę i poprawić przepływ krwi w naczyniach włosowatych, aby wesprzeć zdrową i młodą skórę. Obecnie ze względu na ekologię promowana jest woda w szklanych butelkach, jak wiadomo butelki łatwo poddają się procesowi recyklingu, natomiast przetworzenie butelek plastikowych wymaga dodatkowych działań.