Hale stalowe na stałe zagościły w krajobrazie głównie obszarów przemysłowych, w tym np.
specjalnych strefach ekonomicznych, gdzie prowadzenie działalności jest szczególnie korzystne. W zależności od specyfiki branży i przeznaczenia, inwestor może wybrać jeden z kilku rodzajów hal. W praktyce klasyfikację hal prowadzi się w zależności od kilku czynników.
Kryteria klasyfikacji hal stalowych i ich zalety
Kryteria klasyfikacji uwzględniają kilka czynników, jak np. przeznaczenie obiektów i ich wyposażenie czy rodzaj działalności, jaka będzie w niej prowadzona. Najczęściej wymieniane są hale magazynowe, produkcyjne i przemysłowe, ale należy mieć świadomość, że to nie jedyne możliwe zastosowania.
To doskonałe pomieszczenia do przechowywania towarów. Atutem jest duża powierzchnia, a także fakt, że w hali znajdować mogą się zarówno produkty, które nie wymagają specjalnego przechowywania, jak również produkty żywnościowe czy farmaceutyczne, które koniecznie należy przechowywać w odpowiednich warunkach.
Ale nie tylko przechowywanie, ponieważ ze względu na dużą powierzchnię tego typu obiekty rewelacyjnie sprawdzają się także w branży przemysłowej i produkcyjnej. Hale te, w odróżnieniu od powierzchni magazynowych, wymagają odpowiedniego przystosowania, aby spełniały niezbędne standardy. Muszą zostać dopasowane pod indywidualne zamówienie. Wówczas na etapie projektowania uwzględniane są specyficzne wymagania, a hala dopasowywana pod konkretne maszyny, które będą używane przez firmę. Jest to bardzo ważne, aby we wczesnym etapie określić potrzeby, ponieważ pozwala to zapewnić stabilność konstrukcji i bezpieczeństwo.
Ogromną zaletą jest także funkcjonalność takiego obiektu, szczególnie, że może on zostać rozbudowany lub stanowić uzupełnienie dla już istniejącej powierzchni. W aspekcie rozwoju biznesu jest to korzystny sposób zyskania dodatkowej powierzchni, pozwalające rozwinąć dotychczasową działalność o nowy zakres.
Na co zwrócić uwagę podczas projektowania?
Na etapie projektowania należy również zastanowić się nad końcowym wykorzystaniem hali. Dostosowanie powierzchni do montażu urządzeń, jak suwnice jest oczywiste, ale równie istotne jest uwzględnienie specyfiki hal magazynowych. Jakiego typu towary będą przechowywane? Istotną kwestią, w przypadku artykułów spożywczych jest fakt czy będą przechowywane produkty wymagające niskiej temperatury? Jeśli tak, wówczas jest to cenna informacja, istotna dla projektanta, który odpowiednio dobierze materiał, z jakiego ma zostać wykonany obiekt.
Jak widać jest wiele czynników, które z pozoru nieistotne na etapie planowania mogą mieć ogromne znaczenie dla późniejszego wykorzystania hali. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy profesjonalisty, który pomoże określić potrzeby oraz dopasować rozwiązanie najbardziej optymalne i dopasowane do potrzeb danej inwestycji.